HONZÍKŮV MED
  • Včelí med

    Med květový, medovicový, ale také pastový - zachutná Vám i celé rodině

    MED
  • Výrobky s medem

    Ovoce a různé ořechy v medu - oblíbená laskomina pro každou chvíli

    Výrobky
  • Moje nabídka

    Prohlédněte si leták s mojí celkovou nabídkou medových výrobků

    Leták

Žij medem

Nevím jak vy, ale já miluji med od malička. Asi většina z nás. Znám spoustu lidí, kteří nemají rádi ledasco, ale za celý svůj život si nevzpomínám na to, že by mi někdo řekl, že nemá rád med. A je to dobře. Med má totiž na naše tělo velmi blahodárný vliv a to jak vnitřně, tak i na povrchu.

 

Látky v medu - bílkoviny, minerály, vitamíny, cukr

Základ medu tvoří cukry, a to především ty jednoduché, fruktóza, glukóza a sacharóza. Pro náš organismus jsou dobře zpracovatelné s rychlým uvolňováním do krve, působí tak jako okamžitý zdroj energie. Med je také zdrojem bílkovin, jejich množství je závislé na druhu medu, všeobecně se uvádí, že vyšší obsah bílkovin má med nektarový (květový). Med obsahuje dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů, jsou to například vitaminy A, C, vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12), vitamin D, K, E.., z minerálů např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo.

Dále v něm najdeme látky jako mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje, z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné, často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

 

Med jako přírodní ANTIBIOTIKUM

Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, je známý především svojí schopností ničit baktérie. Předtím, než lidé začali používat chemicky vyrobená antibiotika, med byl nedílnou součástí domácí lékárny. Všichni určitě známe alespoň jeden ze starých a osvědčených receptů pro léčení nemocí dýchacích cest, kdy se med podává samotný nebo v kombinaci například s bylinkovými čaji, cibulí, česnekem, lékořicí, zázvorem, citronem, teplým mlékem a mnohými dalšími ingrediencemi, urychlujícími léčení.

Při používání medu jako sladidla do teplých nápojů je důležité vědět, že při teplotách vyšších než 42 °C se ničí jeho účinné látky, proto med nikdy nedáváme do horkého čaje, ale chvíli počkáme.

 

Med a obranyschopnost, imunita, imunitní systém

Pravidelným užíváním medu ale můžeme také onemocněním předcházet, med je účinná prevence nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích, rýmy a pod. Protože mikroorganismy způsobující tyto nemoci dokáže ničit už v samém zárodku, zabraňuje jejich rozmnožování a šíření v našem těle. Zároveň ale díky mnohým, výše jmenovaným obsaženým látkám účinně posiluje naši imunitu, zásobuje nás vitaminy, minerály, aminokyselinami apod., zlepšuje funkci našich vnitřních orgánů a tělo tak činní celkově odolnějším.

 

Léčí i naši kůži

Díky svým antibiotickým účinkům je med už po několik tisíciletí uznávaným lékem i při vnějším užití. Používá se na špatně se hojící poranění kůže, na léčení různých vředových onemocnění kůže, urychluje hojení popálenin a omrzlinproleženin, rychle regeneruje např. suché rty a pokožku celého těla. Přitom jeho použití je úplně jednoduché, stačí ho v tenké vrstvě nanést na kůži a nechat působit, u komplikovanějších případů, které vyžadují delší léčbu, ho můžeme používat i po dlouhou dobu ve formě obkladů a zábalů. Jeho účinek při léčení kůže je dvojí. Postižené místo dezinfikuje, ničí vetřelce a brání jejich rozmnožení, je tedy protizánětlivý. Zároveň však kůži hydratuje a vyživuje díky svému bohatému složení, je tedy regenerační.

Pro své účinky med získal na velké oblibě také v kosmetice. Vyrábějí se z něj pleťové krémy, pomády na rty, šampóny a kondicionéry na vlasy, sprchové gely a mýdla, pleťové masky a pod.

 

Med není  obyčejné sladidlo

Nedávno jsem slyšel poznámku jedné dámy v obchodě, stěžovala si, jak je ten med drahý, že to si raději koupí několik kilogramů cukru.

Med ale není jen obyčejné sladidlo, med je koncentrovaný extrakt z květů a rostlin - je to čistě přírodní elixír zdraví, který by neměl chybět v našem jídelníčku, protože jeho účinky na naše zdraví se s něčím takovým, jako je bílý rafinovaný cukr, absolutně nedají srovnávat.